Nyss kommit hem


Har precis kommit hem från skolan nu. Har haft en rätt lång dag känns det som, och än är den inte slut. Är helt död i kroppen, blir snart rond två hos sin egen häst så fort Jonas kommer hem.

Var som sagt på kungsnäs imorse och red, var bara jag och Sandra där idag. Innan vi red så hade vi teori och då gick vi igenom utbildningsskalan inom ridning, och den har funnits i flera år och varit likadan i flera år. Det är det som vi strävar efter när vi utbildar hästar och i våran ridning. Den är uppdelad från det viktigaste också neråt. Och den ser ut såhär:

1. TAKT
Regelbundenheten finns i alla gångarter. Orenhet kan bero på störande ryttare, spänningar & Skador etc. (Jag skulle säga att till 99% så är det ryttaren som rider i obalans och på så sätt stör takten)

2. LÖSGJORDHET
Syftar till att ge en fysiskt & psykiskt avspänd häst som rör sig i takt och med en avspänd överlinje. Hästen kan läggas ner i form när som helst under ridpasset.

3. STÖD
En lösgjord häst i bjudning söker stöd på bettet (lika mycket på båda tyglarna) Framåtdrivande hjälper mot en elastisk hand sätter hästen "mellan hjälperna"

4. RAKRIKTNING
Alla hästar har av naturen en mer eller mindre sned sida (stark/svag). En rakriktad häst spårar på raka och böjda spår och bär lika mycket på bägge bakbenen.

5. SHWUNG
Spänst, elasticitet och muskelkraft i samverkan. Det blir "gung" i hästen när ryggen & bakbenen producerar energi bakrifrån och fram till handen.

6. SAMLING
Alla punkter i utbildningsskalan måste finnas med innan samling kan uppnås. Tyngdpunkten hos hästen förflyttas bakåt, bakbenen vinklas i alla leder och sätts in under hästen. Framdelen blir då högre och lättare.

Utbildningsskalan skall styra det dagliga gymnastiserande och stärkande arbetet med alla hästar.

Visste ni att dom nu infört ett nytt moment i vissa dressyrprogram där man ska rida på tex. en 10 meters volt och kunna släppa innerhanden och klappa hästen sakta på halsen utan att den ska tappa formen. Och det är poäng bedömning på det. Det tycker jag är riktigt bra, eftersom vissa kanske faktiskt rider sina hästar i en ändamålsenligt form medans andra bara nöjer sig med att dom har "en fin hållning", alltså kröker på nacken men inte mer än så. Tycker ni att det är bra att dom infört det?




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0