Tävling!



Var med du också! http://ponnysanning.blogspot.com/

Äntligen, Ridsportförbundet!



Storleken har betydelse

Enligt ett pressmeddelande från det internationella ridsportförbundet ska hästar, på samma sätt som ponny, kategoriindelas efter storlek från den 1 april 2011.

Den nya kategoriindelningen gäller tillsvidare endast hopphästar och är ett försök att göra sporten mer rättvis. Det är en nyligen avslutad utredning som konstaterat att det inte kan vara fair att hästar som är runt 1,55 m höga ska tävla på samma hinderhöjder och mot hästar som är 1,75.

Hopphästar kommer därför att indelas i tre kategorier. Mätningen ska göras vid svansfästet eftersom det sedan länge är konstaterat att manken kan variera stort på både hästar och ponnyer och därför är ett osäkert begrepp.

Kategoristorlek hopphästar
Kat A högst 160 centimeter
Kat B högst 170
Kat C över 170


I relation till kategoriindelningen kommer även maxhöjd på hinder för respektive kategori att införas. Vilka gränser som där kommer att gälla är dock ännu inte fastställt skriver FEI. Hästar ska dock, oavsett kategori, även i fortsättningen tävla i samma klass. Det är bara storleken på hindren som kommer att anpassas till respektive kategori för att få större rättvisa i sporten.

ÄNTLIGEN! så jäkla bra att dom införde detta, har funderat på det här länge och säker många andra med mig. Tänk att det finns lite rättvisa endå!


Fredag!


Var det inte nyss helg?
Veckorna går så fort. Sitter i soffan med datorn i knät och kollar på simpson. Har redan varit i stallet och fixat allting. Hovslagaren kom vid 9 så jag var kvar i stallet och passade på att red direkt när han var klar, riktigt mysig tur. Vart dock rätt förvånade både jag och Villa när en älg springer ut mitt framför oss när vi tog en tur i skogen. Villa vart rätt stressad och helt plötsligt så kunde hon piaff och jag vet inte allt. Så jag om jag nån gång ska tävla dressyr så får gärna alla ni läsare komma dit utklädda till älgar och stå runt dressyrbanan! Om jag målar Villa svart så kommer alla tro att det är Totilas.

Efter den lilla överraskningen i skogen så red jag bort till järnvägen och tänkte trava där. Sjävklart så låg det det nån konstig grej ivägen som såg ut typ såhär:


Det ska alltså föreställa en massa bildäck på typ en stålställning. Dom har förmodligen använt den för att göra skidspår i vintras eller nått. Och villa tyckte den var grymt läskig, så det tog ungefär 15 min att kunna skritta förbi den istället för att skena. I Villas ögon såg den typ ut såhär:



Hon gick iallafall jätte fint resten av ridturen, är riktigt stolt över henne. Riktigt fin spänst i traven, inge fistrav när hon bara släpar benen i backen som hon brukar göra. Travade över en äng innan det och hon verkligen längde som tusan och ville inte alls trava sakta, men det gjorde inte för jag kunde inte göra annat än le! så underbart att bara få trava över en äng med världens lyckligaste häst.

Stretchade henne när jag kom tillbaka till stallet och kylde benen på henne typ en kvart, hon njöt verkligen. Hon är så fin nu i sin sommarpäls, har nästan fällt allt nu. Tur att jag klippte henne i vintras, annars hade jag haft ett helvete med alls hennes päls. Blir era hästar också björnar på vintern? tänkte lägga upp en smaskigt inlägg snart, en glad nyhet för vissa av er, och andra kanske redan visste det.

Vi hörs senare! Ha en underbar fredag allihopa! Kram

Hej allihopa


Snacka om att jag är mätt just nu, har precis kommit hem från pizzerian och har tryckt i mig en vesuvio. Tyckte att jag förtjänade det idag. Har inte direkt haft någon super dag idag heller men lite bättre är det iallafall. Tog en barbacka tur i ridhuset idag, längtar tills imorgon då jag äntligen kan rida ut. Tänkte jag skulle rida bort till järnvägen och se om man kan trava lite där ( För er  som inte vet så går det en väg längs med järnvägen några km, jag ska alltså inte rida på järnvägen ), det är ju så tråkigt att bara trava långsidor i ridhuset.

 

Måste verkligen börja träna halter med Villa, för dom funkar inte så bra. När jag väl lyckats göra halt, så vill hon inte stå still. Har dock blivit bättre än vad det var innan, men än är dom långt ifrån perfekta. Någon som har några tips på bra övningar?  Hon är verkligen på G i traven nu, jobbar på helt ok men så fort man ger henne lite för mycket tygel så gasar hon på i 190 km/h. Hon känns väldigt spänstig och fin iallfall, så det är ju positivt. Gud vad sugen jag vart på att galoppera henne när jag tittade igenom gamla filmklipp för några dagar sen, hon har verkligen världens mysigaste galopp.

 

Villa var jätte orolig idag när jag kom till stallet, hon tycker ju verkligen inte om när hon blir själv i hagen, så hon vandrar fram och tillbaka vid hagöppningen. Förra sommaren så hade hon nästan lyckats göra en vallgrav där, om man skulle hämta henne när det var mörkt så höll man ju på att bryta benen av sig, Villa fick halft hoppa ut ur hagen pga av gropen. Hon vandrar verkligen nonstop, och jag tycker så synd om henne. Problemet är att hennes hagkompis går in en timme tidigare, och hon står i en annan stalldel om man säger så, och dom sköter sina egna in och utsläpp. Så jag vet inte riktigt vad jag ska göra... För det verkar ju för krångligt att ta in Villa med.


Kom gärna med tips på vad ni vill läsa på bloggen, om ni vill ha mer filmer, bilder, att jag ska utvärdera någonting, tips på kategorier osv. Jag är öppen för förslag! Ska upp tidigt imorgon eftersom hovslagaren kommer, så får se om jag uppdaterar något mer eller om det blir imorgon. Hej så länge!


Dagens ridpass


Kan börja med att säga att jag äntligen fick tag på hosvlagaren och han kommer på fredag. Skönt! Fick dock dra bort skon idag då det fanns stor risk att hon skulle göra illa sig annars.


Red en stund i ridhuset eftersom jag inte vågar rida ut på en häst med 3 skor. Speciellt inte efter hältan, i ridhuset är det ju lite skillnad. Skrittade henne länge och böjde lite och kände på henne, och hon var inte alls med på noterna idag. Ville inte flytta för mina hjälper och jag fick vara grymt mycket mer övertydlig än vad jag brukar behöva vara. Det kanske beror på vilan, eller så red jag bara fruktansvärt dåligt idag.

Får ju trava på rakt spår nu, och det gick ju inte heller direkt som en dans. Hon var väldigt över pigg, stark och hängde mest i tyglarna och var allmänt motstridig. Efter att jag ridit mycket volter osv. så gav hon med sig och travade på väldigt fint och lugnt typ en halv långsida, sen var det rallykalle igen. Men vad mer kan jag förvänta mig när hon inte fått trava under ryttare på typ 2 månader.

Fick en vanligt tvådelat äpplebett av Anna som jag ska testa, måste dock slipa det eller nått då det var lite små vasst på vissa ställen. Måste skaffa lite olika äpplebett som jag kan variera mellan, det är ju det enda jag tänker rida henne på nu.

Jonas filmade föresten litegrann från passet idag, men det är så fruktansvärt så jag inte ens vill kolla på den själv. Okej, kanske inte så hemskt. Men inte bra iallafall, ska be han filma imorgon så får ni se då istället. Ni har inga önskemål eller så? tycker ni är så dålig på att kommentera ;)

Vad tyckte ni om filmen föresten? Kommentera på nu så hörs vi imorgon! Kram!


Sötfia med knopp i pannan!

Those days..


Har verkligen världens sämsta dag. Eller snarare vecka, liv blablabla... Allt är verkligen på botten just nu, vet inte riktigt vad som snurrar i min hjärna för tillfället. Kan inte fatta att jag fyller 19 om 3 månader, var inte jag nyss en vilsen 13åring som trodde livet slutade vid 19 års ålder? Vart tog åren vägen.. Jag menar, känns som det var nyss jag klättrade på kökslådorna för att ta godis, lekte häst på bakgården och skrek varje gång mamma tänkte borsta mittt hår.

Det gick just upp för mig att jag helt plötsligt växt upp från liten till ganska stor, att farmor och farfar blivit gamla, min hamster Tusse är död och att jag växt ur alla kläder i utklädningskistan i mammas källare. Nu bor jag helt plötsligt i en lägenhet med en kille, har förlovat mig och ska ta körkort. Hur f* n gick det här till? jag är ju bara ett barn.. eller?

Tankarna bara snurrar när jag inser att åren går så mycket fortare än man tror. Och snart kommer jag sitta och tänka samma sak som jag gör nu, fast då helt plötsligt är jag 30. Dessa tankarna verkligen tär sönder hela mig, och att veta att det inte finns ett piss jag kan göra åt att åren går, tär sönder mig ännu mer.

Fyf*an för detta alltså.. Kände bara att jag var tvungen att få ur mig en del. Ni får vänta med hästbloggandet till imorgon. Om jag ens kliver upp ur sängen. Godnatt..

Godkväll!


Har precis ätit upp resterna från påskmiddagen, mums! Blev så less idag när jag kom till stallet och märkte att Villas ena baksko sitter löst. Självklart! jag menar, när vi var i topptrim och precis skulle ut på våran första pay n' jump så blir hon halt, och nu när jag äntligen får börja trava henne, så håller hon på att tappa en sko. Kan man ha mer otur? Ringde iallafall hovslagaren med fick inget svar, hoppas att jag får tag på honom imorgon.

Villa var så söt idag, i hagen som hon står i nu så har de satt för en stege vid ingången, bara för att ponnyn som Villa står med är värsta utbrytardrottningen. Men bara det att Villa är livrädd för stegen. Och idag när Jonas skulle ta in henne så höll han i stegen med ena handen, och villa i andra, åsså fick han en stöt. Sen så var Villa ännu mer rädd för stegen, hon trodde nog det var ett riktigt hästätarmonster. lill gumman!

Vart inge rida idag. Vart lite pyssel först och sen fick hon mumsa gräs i 15 min. Måste ju vänja in magen lite till betet. Får se hur länge hon kommer gå dock, om hon blivit riktigt bra så vill jag ju ut och tävla minst 1 gång iallafall. Och eftersom hon iallafall är 19 år, så vet jag inte om jag vågar ha henne ute flera nätter. Hur länge ska ni ha era hästar på bete?

Nu ska jag kolla på sista avsnitten av Ponnyakuten, visst är det tråkigt att det är slut redan! men, jag måste nästan säga att jag tycker att förra säsongen var bättre.. Vi hörs senare eller imorgon! Hej så länge.


Fin häst i solen!


Rosa & Blå för ponny!



  1. Schabrak Showmaster 199:-
  2. Senskydd Equi-Gard 189:-
  3. Strykkappa Equi-Gard 159:-
  4. Ponnyträns Claridge House 399:-
  5. Teddypad Showmaster 149:-
  6. Pannband med strasstenar 199:-
  7. Huva 129:-
  8. Hopplatta Claridge House 500:-
  9. Brösta Claridge House 159:-
  10. Handske CRW 89:-
  11. Sweatshirt CRW 279:-
  12. Allroundspö                                 39:-
( Det mesta finns att köpa på Hööks Hästsport )



Filmtajm!


Här kommer filmen som jag lovade! Hoppas ni gillar den.




Godmorgon!


Har precis ätit frukost på balkongen i det fina sommarvädret! Har redan varit i stallet idag. Tog ut hästarna imorse så jag passade på att fixa allt medans jag var där. Hade hand om Rocken idag också. Fixade allt i stallet, mockade, packade hö osv. Jonas var med så han fick borsta på Rocken, vi knöt fast dom ute och stod där och pysslade medans dom fick äta lite gräs. Red en stund barbacka på Villa nere i paddocken, och gissa vad! Vi travade första stegen idag sen 2 månader tillbaka. Lovely! Villa tyckte det var jätte roligt och ville knappt sakta av.

Eftersom jonas var med idag så har jag film på det också, kul va! Men tänkte att jag skulle göra en hel film med lite olika klipp, från innan hon blev halt alltså. Den kommer antingen upp ikväll, eller snart! ni får hålla utkik.

Efter jag ridit så var det så jäkla varmt, så jag ställde in Villa i duschen och schamponerade in henne. Jonas hjälpe till också, och stackars lill gumman för vi har ju bara kallt vatten i duschen. Fick hälla ljummet vatten på henne också så hon inte blev så sur på mig. hehe! Hon vart jätte fin iallafall.

Nu ska jag springa bort på ICA och köpa en glass. Film kommer som sagt senare + en ny Mixa & Matcha, så missa inte det! Vad tycker ni om min Hissa & Dissa igår föresten?

Ha en underbar dag alla bloggläsare!


Mys i solen !






Makita, en av våra stallkatter :)


Hissa & Dissa



  • Jag vill dissa Hööks Hackamore. Anledningen är denna:
En tjej i mitt stall har tidigare köpt ett hackamore från hööks. Och när hon var påväg hem efter en uteritt så gick hackamoret sönder och hon fick hoppa av hästen. Hon gick till hööks och fick ett nytt. Idag när hon var ute och red, denna gång i galopp så gick det sönder igen, hästen vart rädd och skenade ut på vägen, och hon har inget att kunna stoppa med. Pga av detta så ramlade hon av på asfalten och fick hjärnskakning osv.

Därför dissar jag deras hackamore stort, och uppmanar alla som har ett från hööks att vara riktigt försiktig, eller tom. lämna tillbaka det så detta inte händer er. Uppmana alla andra som har det!





Hissa & Dissa



  • Jag vill ge hundra rosor till min underbara vän Anna som tog hand om Villa medans jag var i fjällen. Hade inte du ställt upp så hade jag inte kunnat åkt. Det verkar inte ha gått någon nöd på Villa alls, och allt var i sin "ordning". Tack så hemskt mycket för hjälpen!
Som tack så länkar jag även till hennes blogg! Kolla in hennes jätte fina ridtravare Cobol Man och Annas     fantastiska jobb med honom.

http://cobol.blogg.se/

Tillbaka igen!


Nu är jag tillbaka i S-vall igen! Tyvärr så har bloggen legat nere sen jag åkte eftersom det inte gick att få något internet där uppe i ingenstans. Men nu är jag back in bussiness och har en massa godsaker att skriva om!

Har haft det underbart i fjällen dessa dagarna, varmt och soligt. Åkt bräda och spelat kort osv. Har sett säkert 300 st fjäll-lemlar, as söta! (lägger upp en bild på hur dom ser ut) Men, eftersom det här är en hästblogg så tänkte jag skippa att skriva mer ingående om fjällenresan. Men om ni är nyfikna så är det bara att skriva en liten kommentar så får jag lov att skriva ett inlägg endå! :) allt för mina underbara läsare!

Har precis kommit hem från stallet. Tog en tur på Villa i skogen nu när det äntligen smält bort. Jäkla Norrland... Men man ska inte klaga med tanke på vädret vi haft nu senaste dagarna, riktig försommar värme! Villa var riktigt pigg efter att ha stått under tiden jag varit borta. Skulle ju börja trava igång henne nu egentligen, men vill skritta henne några dagar till eftersom hon vilat under helgen.

Om ni vill filmer under tiden jag sätter igång henne så är det bara att säga till! Bilder kommer såklart i vilket fall. Och om det är något speciellt ni vill läsa här på bloggen så är det också bara att säga till, tycker ni att jag ska ha en frågestund kanske?

Nu ska jag trycka i mig en pizza! Missa inte mina nästa inlägg, blir några hissa och dissa! Kanske en ny kategori, vad tycker ni? Hej så länge!


Fjäll-Lemmel, de sägs kunna bli så arga/upprörda så att dom dör. Väldigt kaxiga små saker som inte ens aktar sig från vägen om en bil kommer mot dom. Om man kommer för nära så ställer dom sig på bakbenen och "skäller" mot en. Det var en som tex. tänkte attackera Jonas när han åkte i liften upp i backen. Söta små djur! (Inte jag som äger bilden, lånad från goggle.se)

Datakunskap


Sitter på skolan nu och ska precis ha datakunskap, sista lektionen nu. Pappa kommer och hämtar mig halv 3 så ska jag direkt ut till stallet och fixa där. Måste rida en sväng också nu när jag ska vara borta från bäbisen ända till på söndag! Åker ju till fjällen idag, ska till Gräftåvallen/Bydalen. Ligger ungefär 30 mil från S-vall. Kommer bli ur mysigt, men önskar ju att jag kunde ta med mig Villa såklart.

Kommer ev. uppdatera innan jag åker till fjällen! om jag hinner. Nu ska jag försöka göra klart det här lite snabbt så jag får åka hem någon gång. Hej så länge!


Mycket att göra


Hej allihopa! Nu har jag äntligen kommit hem efter en hel dags rännande. Har varit på Travskolan på förmiddagen och gått igenom en del. Vart kvar på stan till 4 och åkte med Jonas hem efter han slutat. For direkt hem till Mamma & Pappa för Jonas hade en som skulle komma och kolla på hans ena bil som han ska sälja. Lagade middag där och for till stallet sen.

Har packat en massa höpåsar till Anna eftersom att hon ska ta hand om Villa medans jag är i fjällen ( Åker imorgon kväll ). Gick bort en sväng ridhuset och jobbade henne, i skritt såklart eftersom att jag inte får börja trava henne för än nästa vecka, längtar verkligen! Hon var verkligen jätte fin i dag, väldigt mjuk i sidorna och känslig för hjälperna. Märks att allt skrittande gjort underverk. Inatt får Villa stå naken, första gången efter vintern nu! Har ni börjat täcka av era hästar?

Ny design till bloggen är på g. Bla, Header och en massa annat spännande. Ni får se senare när är klart, kan ju inte avslöja för mycket. Ni kanske får några tjuvtittar då och då innan den är helt klar. Och, det är min kära bror som ska göra den, han som kan sånt där! ingen idé att jag gör det för då blir det pannkaka av allt ihop.

Som sagt så har jag lite bloggtorka för tillfället, så ni får gärna komma med förslag på vad ni vill läsa om! Har fått önskemål om att lägga in bilder på lägenheten, och det kommer! men jag har tyvärr ingen kamera för tillfället. Ska fixa det!

Hörde idag att 2 hästar som blivit avlivade på Bergsåkers ATG klinik ( här i S-vall ) blivit slaktade och skickad till kolmården som tigermat. Asså hallå, undra om dom som ägde hästarna ens visste om de? Och om dom gjorde det, vilka känslolösa människor! Uscha! Ne fy, mitt lilla hjärta ska iallafall aldrig bli mat! Visst kan man ju resonera så att själen lämnar kroppen när man dör, men jag menar. Det är ju endå en bästa vän som ska ligga där och bli tuggad på av tigrar, även om hästen är borta. Det finns verkligen hjärtlösa människor!

Nu ska jag dricka upp mitt kaffe och börja packa inför morgondagen! hade bra!




Goddag!


Sitter i soffan nu, har precis städat, diskad, och passat på att putsat mina stövlar sen praktiken. Bror kom precis hit, han ska äta middag hos oss idag. Mysigt! Vart så glad när jag åkte till stallet idag och såg att Villa var i sin box, somnade nämligen på soffan efter jag kommit hem från praktiken och drömde att Villa hade rymt och jag letade efter henne överallt. Sen så var det någon veterinär som trodde hon blivit avlivad osv. Skit hemskt! Men fick en glad överraskning när jag kom till stallet, två som har häst i samma stall som mig hade ställt en blomma och ett tackkort i min bås där jag har Villas saker, för att jag bytte hage med dom igår! så söta dom är :)

Var ganska lugnt på praktiken idag, kan berätta lite hur våra dagar ser ut i princip varje dag:


  1. Släpper ut alla hästar ( vid 07.00 )
  2. Mockar, sopar, fyller vattenhinkar osv.
  3. Fika rast vid 10.00, en kopp kaffe sitter fint då!
  4. Rör på hästarna, om det är någon som ska longeras/ridas.
  5. Lunchar hästarna kl 11.30-12.00.
  6. Slutar vid 12.30.
Sköna dagar va! Trivs verkligen jätte bra där. Finns saker hela tiden och dom låter en få ta mycket ansvar och fixa lite som man vill. Jag är ju rätt självgående också. Tänkte att jag skulle vara på ett travstall efter sommarlovet, men vet inte.. Kanske blir kvar på NRF också! Alla är så trevliga där, hästarna är supermysiga och känns som att dom börjar lita på mig riktigt nu, att jag kan fixa själv osv.

Brorsan ska hjälpa mig och fixa en snygg design till bloggen eftersom att den ser hemsk ut nu, har ju inte ens en header! skäms. Får se om jag uppdaterar sen efter jag varit i stallet och kvällsfodrat hästarna! Nu ska jag äta! hejsålänge
.


Såhär såg det ut!



Uppdatering från lördag


Hann inte blogga nånting igår alls. Hade fullt upp hela dagen. Tänkte jag skulle skriva lite kort om gårdagen. Var i stallet kl 12 och lunchade hästarna, bytte allt spån i Villas box osv. Red ut en sväng barbacka, red bort till Anna och hälsade på henne. Villa var inte riktigt på humör, spänd för att det blåste och väldigt pigg. Gick knappt att jobba henne. Åkte hem och fixade iordning mig litegrann och for hem till mamma och pappa och åt middag där. Riktigt mysigt! Åkte hem till lägenheten vid 8, vi var ungefär 10st på förfesten så det var rätt lugnt. Min älskade och saknade kusin kom, min bror osv. Så vi var verkligen ett härligt gäng! Tog bussen in till stan 11.30 och gick på Allstar och dansade skorna av oss hela kvällen! Var hemma vid 3.

Så, ni kanske förstår att jag hade fullt upp. Är helt slut idag! Kom precis hem från stallet. Har varit där hela dagen. Började med att jag sov över stallmötet, duktig tjej. Åkte dit till 2 och red Jennnys häst Rocken ca. en timme. Känns som att vi börjar förstå varandra nu, har ridit honom typ 3-4 ggr. Hur mysig som helt är han! Sen fixade jag iordning allt i stallet osv. Bytte hage idag, nu står Villa med en lite ponny som heter Jubilee! Dom trivs jätte bra ihop, har gått på bete tillsammans förut också. Snacka om att Villa visade upp sig hagen efter att hon hälsat på Ozzy och Alladin i hagen bredvid! Riktigt snygg var hon. Synd att jag inte filmade :(

Imorrn är det en ny vecka, och den kommer vara väldigt händelserik! Börjar med praktik på NRF imorgon, sen på tisdag så blir det ridning på kungsnäs på dagen och sen till travskolan efter det. Ska förmodligen köra osv. På ondag, så åker jag till fjällen! underbart. Blir borta tills på söndag. Hoppas det är någon snö kvar bara! ;p

Nu börjar det lukta mat här, ska springa och kolla hur det går för Jonas med matlagningen. Hej så länge!


Villa i somras.

Svenska


Sitter på skolan nu och har svenska. Tänkte passa på att göra en snabbt inlägg eftersom jag kanske inte hinner senare idag. Har som sagt rätt mycket att göra. Har hand om Rocken idag, så ska rida både han och Villa. Anna skulle tydligen hoppa Tindra lite i ridhuset så jag skulle få hoppa henne med. Hm, helt plötsligt vart det 3 hästar!

Började morgonen med att jag sov lite för länge, skulle upp halv 7 men vaknade 7 av att jag hoppade upp i sängen och kom på att jag hade utsläpp. Jonas hade redan åkt till jobbet så han fick ju vända om. Har ni jour på in och utsläpp där ni har era hästar också? Åkte till skolan med han och hade matte första lektionen. Håller på med typ ekvationer osv. Inte roligt... Men helt ok när man börjar fatta vad det handlar om.

Slutar halv 12 idag så det är rätt skönt. Blir nog att åka ut till stallet direkt om jag ska hinna med allting. Rätt så skönt att man bara har en häst att ta hand om i vanliga fall, vill ha en till men frågan är ju om man skulle hinna med det varje dag. Hur stor del av dagen tillbringar ni med eran häst/hästar?

Dags för mig att göra lite nytta. Uppdaterar ev. senare om jag hinner! Ha en bra dag så länge!

Mixa & Matcha: Blå Budget!



Schabrak Showmaster: 179:-
Luva Showmaster: 99:-
Stigbyglar: 479:-
Senskydd Equi-Guard: 239:-
Bakstrykkappa Equi-Guard: 169:-
T-shirt CRW: 139:-

Allt finns att köpa på Hööks Hästsport.


Dåligt uppdaterat


Ledsen att jag har uppdaterat lite dåligt dom senaste dagarna, men jag har lite svårt med tillgång till internet just nu. Min dag har iallafall varit väldigt händelserik. Började dagen med att termometern hemma stod på +25 grader, så jag hoppade rätt upp i taket innan jag insåg att den inte riktigt stämde. Sen på bussen påväg till skolan från stan så var jag så inne i mitt smsande så jag missade hållplatsen och fick gå en bit till skolan... smidigt.

Gjorde ett prov i Excel idag, på datakunskapen och det gick förvånansvärt bra. Vart glad när läraren sa att det fömodligen blir ett MVG på det. Jag som knappt varit med på den delen! nöjd tjej. Gick ner till farmor och farfar när jag slutat skolan och åt lite middag där och fikade tills jonas kom och hämtade mig. Mysiga dom är!

Åkte till stallet nästan direkt och red ut en sväng med Alex. Våra stalldrängar Jonas & Didrik fick sig en liten promenad då vi tyckte dom gott och väl kunde följa med oss. Jag menar, dom får väl skylla sig själva att dom inte köpt en häst som dom kan rida på. Då hade dom ju sluppit gå? :) Brukar ni släpa med era pojkvänner till stallet, eller får dom slippa?

For hem till mamma & pappa efter det. Min bror kom hem från Linköping idag så jag fick krama lite på honom. Har verkligen saknat han! Satt och drack kaffe och pratade fram tills 9 ungefär. Sen var det dags att åka hem.
Har precis kommit hem nu och sitter i soffan med datorn i knät och funderar över dagen. Har varit väldigt tankspridd på senaste tiden, men det känns som att jag börjar få lite koll på saker och ting nu.

Ska ta hand om Rocken imorgon, så jag får två hästar att rida! Och det är ju bara roligt när man är en hästfantast. Jag menar, finns det nå bättre än att spendera fredagkvällarna i stallet? det kan ju säkert diskuteras. Men, jag ville faktiskt låna honom. Så jag är bara nöjd. Jonas som måste vara med mig, kanske har invändningar.. Men sen så har ju inte han nått att säga till om heller.. :)

Kommer att lägga upp bilder på lägenheten ev. imorgon, och kanske någon film på Villa, vem vet? ;) Nu ska jag göra mig redo för sängen eftersom skolan väntar imorgon.. Det var ju bara torsdag idag... Trodde det var fredag..

Sov så gott! tjingeling


Sommarbild på Villisen! :)

Skolan


Förvånansvärt nog så är jag på skolan idag! har svenska och ska skriva en rapport om hur rökning skadar kroppen osv. Slutar runt 3 idag. Längtar redan till helgen!

Tänkte skriva ett snabbt inlägg eftersom att Anna gnäller på att jag uppdaterar så dåligt ;). Försöker uppdatera så fort jag har tid. Hur ofta tycker ni som läsare att man ska blogga?

Idag blir det som vanligt en skrittur på Villa. Igår var hon riktigt jobbig. Hoppade till för minsta lilla och var inte alls intresserad av vad jag ville. Det var som att jag inte ens satt där uppe. Menmen, man ska ha dåliga dagar också. Hoppas hon är mer villig på att arbeta idag. Kanske blir en tur i ridhuset.

Längtar till jag får börja hoppa henne igen. Synd att hoppträningarna för Pia är inställda på måndagar pga. att för lite folk ville vara med. Tråkigt! Undra vem man ska börja träna för när Villa kommit igång igen. Har ni några tips på bra hopp/dressyr tränare?

Nu ska jag jobba vidare, vi hörs ikväll! hej så länge.

Hemma från stallet


Vart ingen skola för min del idag. Kände mig lite hängig och sov alldeles fööör länge. Hade massa konstiga drömmar osv, så hela dagen har känts alldeles upp och ner. Pappa kom och hämtade mig vid halv 5, åkte till kvarn och köpte foder till Villa, hon äter GROOV 90 nu, vad ger ni för foder till era hästar? Sen åkte jag till stallet och skrittade ut en sväng barbacka.

Tänkte börja trickträna lite med Villa, hon kan ju redan litegrann. Men vill lära henne mer. Att hon ska komma när jag kallar på henne osv. Någon som håller på med Horsemanship och vet vart man ska börja? Har alltid varit imponerad av folk som kan göra allt möjligt med sina hästar, så nu vill jag testa med min häst också. Hon är ju  väldigt lättlärd och tycker om att göra rätt. Tänkte jag kunde lägga ut en liten film på det som hon redan kan, får se om jag kan filma imorgon om jag har en kamera!

Nu ska jag vänta på att ponnyakuten buffrar klart på svt play, (så segt med internet genom iphone) sen äta middag. Hörs imorgon! Hej så länge.



Helt slut


Är verkligen helt slut nu. Sitter i soffan med datorn i knät och har precis ätit middag. Känns som att jag inte har någon ork kvar i kroppen alls. Dagen började med praktik kl 7. Det här gjorde vi idag:

  • Tog ut alla hästar.
  • Fixade stallet. Mockade, sopade osv.
  • Tog bort en massa plast vid höbalarna.
  • Krattade vid höbalarna och runt vid stallet + runt hagarna vid parkeringen.
  • Sopade hela läktaren i ridhuset.
  • Städade Täckesrum, toalett osv. (riktigt smutsigt var det också)
  • Rullade ner höbal.
  • Bar ut bänkar från ridhuset.
  • Lunchade alla hästarna.
A det var ju en del då. Åsså någon liten fika paus imellan där. Somnade gott på soffan när jag kom hem. Sen när Jonas kom hem från jobbet så var det dags för rond två. Åkte ut till Villa och mockade osv. Vart ingen ridning idag, gick ut på en promenad istället. Jäklar vad hon tappat muskler sen hon vart halt, är riktigt kantig nu. Lill gumman, men det ska vi fixa till.

Imorgon blir det ridning på Kungsnäs på morgonen, sen på travskolan resten av dagen. Tänkte jag skulle tömköra Villa någon dag. Är jätte sugen på att åka till Gävle i sommar och rida på deras på terrängbana, någon som vet om man får göra det om man inte kommer från deras klubb? Villa älskar ju att hoppa ute. Så det blir nog väldigt roligt.

Har tagit hem lite saker från stallet som jag ska tvätta, typ lindor osv. Måste ju passa på nu när man har tvättmaskin i lägenheten! Hur ofta tycker ni att man bör tvätta täcken/schabrak osv?

Lägger upp lite bilder på hur villa såg ut innan hon blev halt, och hur hon ser ut. Så ska ni få se vilken skillnad det är. Hej så länge!

Då:


Nu:

(Dom rakade henne på benet på kliniken, därför det ser tokigt ut)

Sanviella


Tänkte skriva lite om min häst för er som inte sett henne osv. Kan börja att berätta att jag köpte henne för ca. 3 år sedan, då stod hon i Långsele (sollefteå) och den tjejen hade haft henne 1 år.
Villa hade mest gått som skogsmulle då vi köpte henne, vi visste egentligen inte hur mycket hon kunde då, men det visade sig ganska snabbt. Hon var väldigt mager och omusklad när hon kom till Ovansjöstallet. (Jag har henne på Böle Gård nu).

Hon är född -92 och är ett Svenskt Halvblod e: Illusion. Hennes pappa har lämnat många framgångsrika avkommor, och jag är säker på att Villa varit en av dom om jag hittat henne tidigare. Hon är inte så stor, bara 1.58m hög. Ganska lång i kroppen så det är mycket häst att rida! ni som har ridit henne vet ju. Väldigt stark och framåt, men en otroligt trevlig häst att ha och göra med, både i hantering och ridmässigt.

Väldigt fina gångarter + för hennes längningar i traven. Väldigt lyhörd för hjälperna och tycker om att göra bra ifrån sig. Älskar att hoppa och har riktigt bra teknik. Hoppar verkligen med ryggen. Bjuder mot hindren och man verkligen ser hur det lyser om henne när hon får hoppa.

Sanviella som hon heter, har haft väldigt många ägare. Hon är född i Skåne med har med åren fått flyttat längre och längre norrut. Hon har inte haft det så bra när hon var liten, så hon var väldigt huvudskygg när hon kom till mig. Hon är även väldigt osäker mot nya människor så det tar ett tag att lära känna henne. Väldigt mycket personlighet och humör. Hon fick ett föl när hon var 3 år, det ända jag vet om honom är att han heter Hubbe.

Jag vet egentligen inte så mycket om hennes bakgrund. frågan är om jag ens vill veta, eftersom hon inte verkar haft det så lätt. Villa är världens bästa första häst, hon har lärt mig så otroligt mycket. Och hon har lärt sig att lita på mig med tiden, och vi har byggt upp ett otroligt starkt band tillsammans. Dagen hon försvinner ifrån mig kommer verkligen en del av mig också försvinna. Min stora fina tjej!

Om det är något mer ni undrar så är det bara att fråga! :)






Hoppar 1.10 i trav. Inte den bästa filmen, men hade ingen annan.

villa

Helt slut


Snacka om lång dag. Var i stallet kl 12 och red Rocken en timme på Jennys dressyrträning. Sen så red jag min egen häst i typ 45 min. Fick stanna till kl 5 eftersom jag hade intag idag. Så det vart verkligen en lång dag i stallet. Skönt att vara hemma nu, har städat och ätit middag och mamma har varit här en sväng. Så vi har precis druckit en kopp kaffe tillsammans.

Imorgon är det ny vecka, och den börjar med praktik på NRF. Sen lär jag ju ha fullt upp hela veckan. Min älskade bror kommer hem från Linköping på torsdag. Så det blir inflyttningsfest på fredag/lördag! Och på söndag, (edit till lördag morgon) ska jag åka till Timrå och kolla när alex tävlar! roligt :)

Ska sätta mig och klicka hem en remont nosgrimma till Villa, spännade och se om hon går bra på det. Någon som har tips på vart det finns snygga sånna? Letar även efter ett rött & blått stall/transport täcke. Om det är någon som vet vart det finns att hitta så får ni gärna hojta till!

Nu ska jag plocka ihop lite inför imorgon! hej så länge!


Här bor Villa! :)


Snygging!

Mixa & Matcha: Röd och blå för ridning!



Schabrak Gold Medal:
299:-
Luva Gold Medal: 129:-
Benskydd John Whitaker: 700:-
Stigbyglar från Hööks: 479:-
T-shirt HV Polo: 579:-
Handskar John Whitaker: 225:-
Ridstövlar Tretorn Advance: 3000:-

Myslördag


Varit ute och åkt i princip hela dagen. Var i stallet vid halv 1 och red en stund i ridhuset. Villa var inte riktigt på humör idag. Försökte träna halter med hon vägrade stå still. Så fort jag ber henne behålla formen in i halten så vägrar hon lyssna på mig. Riktigt jobbigt. Hoppas hon känns finare imorgon, fast har ju haft väldigt mycket framgång nu sen jag fick börja rida henne igen, blivit jätte fin i skritten för övrigt och har blivit mycket mer lyhörd än vad hon var innan. Skritt är verkligen så viktigt, man fokuserar på traven och galoppen men glömmer bort skritten. Jag menar, hur ska man kunna rida en häst i en bra arbetsform osv. i trav/galopp om man inte kan göra det i skritt?

Har varit på IKEA och handlat lite mer saker till lägenheten idag. Åkte hem till mamma och lånade dammsugaren. Så imorgon blir det städning (om jag hinner). Ska rida Rocken imorgon på Jennys dressyrträning kl 12. Sen ska jag rida Villa efter det. Sen ta in hästarna kl 5. Så det blir stallet hela dagen imorgon.

Vill ha någonting nytt här på bloggen, har sett vissa som har tex. This or That, dagens fråga osv. Har lite idé torka just nu så ni får gärna komma med förslag. Vad vill ni läsa på bloggen?

Nu ska jag njuta av resten av lördagen! Ha det bra så länge! Kram


Gammal bild från i somras!



Eggbett Apple Mouth


Skulle köpa ett äpplebett så min veterinär tipsat om det eftersom Villa har så dålig salivutsöndring. Valde då ett tredelat eggbett. Rekomenderar verkligen detta bettet då iallafall min häst trivs väldigt bra med det. Hade problemet att hon räckte ut tungan mot mungipan så fort jag "kom åt henne" när jag ridit på andra bett, men det gör hon inte på det här bettet! Hon har alltid varit väldigt stark och försökt gått emot min hand, men inte nu längre. Hon accepterar bettet och tar bättre stöd på det. Känns underbart att kunna rida på ett så milt bett, när jag förut fått rida på tex. Pelham eller Kimblewick.

Apple Mouth betten är specialbett för hästar med allergiproblem och populära syntetbett med äppelsmak. Ett revolutionerande material som gör att hästen gillar det från första början. Apple Mouth är slitstarkt och främjar salivavsöndringen.


Köpt på: Hööks Hästsport
Pris: 249:-
Betyg: 5/5, kanon bett!





Helg!


Vad skönt att det är helg igen, tycker veckorna börjar gå så fort nu. Kanske är det för att det börjar bli ljusare? Var hemma idag så jag fixade lite x-tra i lägenheten. Vad fint vi börjar få! Ska knäppa kort så ni får se hur det ser ut. Åkte till stallet vid 5 idag, red villa en stund i ridhuset. Red barbacka idag, och det känns verkligen att hon tappat muskler under tiden hon varit dålig, det kändes som att sitta på ett staket! uscha...

Hon funkar fortfarande jätte bra på bettet som jag köpte. Börjar bli dags att göra en utvärdering på det snart. Hon är jätte mjuk och fin i munnen, och inte alls lite stark som hon var förut. Ska få ett vanligt tvådelat äpplebett av anna som jag ska testa rida henne på. Någon som vet om man får tävla dressyr på sånna eller måste det vara vanliga stålbett?

Måste ta ut en sadelprovare till stallet som får kolla hur min hoppsadel ligger, vill vara helt säker på att allt är bra nu när jag börjar sätta igång Villa så det inte blir något skit igen.

Har precis kommit hem nu efter jag och jonas varit hos mamma och pappa och ätit middag. mysigt att träffa dom igen. Dock inte lika trevligt när vi satt och kollade på tv och vi hörde något riktigt konstigt ljud, så jag och pappa var tvungen att gå ut och kolla var det var, och det visade sig att det var två katter som bråkade. Och dom skrek så högt så alla våra grannar också hade gått ut för att kolla var det för för oväsen! stackars dom som hade katterna precis utanför köksfönstret. Det lät inte lite kan jag lova! jäkla katter :p

Har varit på macken och köpt godis, så nu blir det till att sitta i soffan och slöa resten av kvällen. Vad ska ni hitta på i helgen? Kram så länge!



Vilbur posar i sin nya John Whitaker grimma!

Forts. från Krafftsamlingen


Tänkte skriva litegrann om dag 2 i Skara eftersom jag inte hann det igår!


Dag 2:

Började dagen med att åka till stuteri Palema och kolla hur det såg ut det. Fick se alla stallarna och en del hästar, tex. Alf Palema! Dom berättade litegrann om verksamheten osv. Efter det så åkte vi till en annan av Åke Svanstedts gårdar, och fick en en liten rundvisning där. Kollade när dom körde snabbjobb på banan och fick sedan träffa Åke och ställa frågor till honom. Tog en idolbild också såklart! Lite kul att han frågade hur det var med Earl Tilly eftersom han står i vårat stall på Travskolan.

Efter det så åkte vi till Axevalla travet och åt lunch där. Sen var det dags för teoridelarna. 3 delar som var travsport, omvårdnad och en som handlade om avel. Det gick ut på att dom hade ställt ut 9 koner på kortsidan av körhallen (en för varje lag) sen så hade dom lagt ut typ avspärrnings linor jämt fördelat över körhallen, och om man svarade rätt på en fråga så fick man gå fram till nästa linje. Det lag som kom fram hela vägen först vann. Det gick inte så bra på denna del för oss, vi är ju trots allt ett praktiskt gymnasium! Efter sista delen så låg vi några poäng efter Uddetorp som knep våran första plats.

Sista delen var ett ponnylopp, och vi fick den bästa ponnyn, vilket betydde att vi fick starta på en betydligt längre distans en dom andra 8. Nästan ett halvt varv längre. Men trots det så placerade vi oss på en fjärde plats. Efter en lång dag så fick vi reda på resultaten, och vi kammade hem andra platsen och vann ett stipendium på 6000 :-
Uddetorp vann med endast 6 poäng, så dom fick verkligen kämpa för att vinna!

Jag är riktigt stolt över våran insats på Krafftsamlingen, och nästa år så kommer vi vinna! Då är det nämligen vi som kommer anordna det, så det kommer hållas i bergsåker. Då tycker jag att alla ska komma och heja fram oss till seger!

Detta var allt från Skara, lägger upp lite bilder som jag lovade! Vet dock inte hur man lägger upp filmer, så jag får göra det när jag kommer på hur man gör! Hejsålänge!

.ps. Såg att vi var med i tidningen igår i ST, bild finns där på hela laget!



Gloria De Campearo


Alf Palema


Gulligt föl på Alebäck Stuteri


Från Vänster: Jag, Sandra och Anna i bilden påväg till Skara.


Ett sto med sitt föl på Alebäck Stuteri


Världens sötaste föl på Alebäck Stuteri


Bild från första stafetten, har även film. men som sagt.. den kommer senare.


Den stora körhallen


Ingången till ett av stallarna


Från vänster: Jag, Anna, Åke Svanstedt och Sandra

Lägger upp mer bilder imorgon, plus filmer om jag lyckats klura ut hur man gör!

Uppdatering från Skara!


För er som inte vet så har jag varit i Skara med Travlinjen på skolan. Vi deltog i nånting som heter Krafftsamlingen där man tävlar om stipendium. Nio olika skolor med travinriktning samlades på Axevalla travet i Skara. Tävlingen pågick i 2 dagar. Här kommer lite uppdateringen då jag inte kunnat blogga från Skara!


Dag ett:

Åkte från bommen kl 12 i söndags. Resan tog ungefär 8 timmar. Vi åkte direkt till campingen när vi kom fram. Våra stugor låg precis vid ett hotell så vi fick frukost där! mums.

På morgonen så åkte vi till Alebäck Stuteri och kollade, där vi bland annat fick träffa kapplöpningshingsten Gloria De Campeao som är den tredje vinstrikaste hästen genom tiderna och har sprungit in 67 miljoner kr! Han har bland annat segrat i världens mest prestige och penningstinna lopp Dubai World Cup 2010!

Efter det så åkte vi till Axevalla travet och åt lunch, sen så var det dags för körning. Och det var idealtid som gällde. Vilket innebär att man kör en och en, och man har en viss tid man ska vara inne i mål på. Tiden var 1.28 och Mari som körde för Sundsvalls Praktiska kom i mål på 1.27.8 så vi vann det delmomentet!

Även monte var en del av tävlingen, och även det på idealtid. Vi placerade oss på 6:e plats där. Efter den så var det fika osv.

Det var även 2 fysmoment denna dag, vi höll till i deras körhall som var hur stor som helst. Det gick till så att lagen delades upp två och tre från varje lag stod på varsin sida av körhallen. Man fick ett brev man skulle öppna och läsa vad man skulle göra, tex. skruva på ett hjul på en sulky, sen skulle man ta med sig sulkyn till den personen som stod på andra sidan körhallen, sen så skulle den läsa på brevet vad den skulle göra. osv. Vi kom etta på denna del!

Del två av fysmomentet var en vanlig stafett. Där man sprang ett varv runt körhallen sen så lämna man över en pisk (som i detta fallet var stafettpinnen) till nästa springare i laget. Vi kom tvåa här.
Kan även tillägga att man fick 20 poäng för en första plats, 18 p om man kom tvåa osv. Sen så räknades alla poäng ihop på slutet och den som hade mest vann, vilket ni kanske förstår själva :P

Efter fysmomenten så åt vi middag på en skola i närheten, vi fick även reda på resultaten för dagen och det delades ut rosetter och pokaler osv. Vi låg etta efter dag ett!

Uppdaterar om dag 2 imorgon, som är riktigt spännande, har sparat alla godbitar tills dess! Då får ni även se bilder + filmer från dagarna.
Nu är det dags för en sängen! hej så länge.



Snabbt inlägg


Ska försöka hinna med ett snabbt inlägg innan jag måste till stallet.

Är hemma hos Mamma & Pappa nu, har varit på IKEA hela dagen och handlat en massa till lägenheten. Jonas och pappa hade verkligen spenderbyxorna på sig! hehe.. Handlade för 9.500:- allt som allt. Men nu jäklar kommer det bli fint!

Har precis druckit en kopp kaffe och fyllt i kalendern med alla in och utsläpp osv. Ska fara iväg till stallet nu och ta hand om mitt hjärta. Sen blir det till att fixa i lägenheten, skruva ihop en massa bord/hyllor och soffan. Åker till Skara imorgon, så det kommer nog inte hända så mycket här på bloggen tills på onsdag då jag kommer hem! Jag får uppdatera allt senare.

Nä nu måste jag fara! Hade bäst!
Tjingeling.

CRW Excellent Ridbyxa


Kan direkt göra en liten snabb utvärdering på mina otroligt underbara ridbyxor som jag köpte på Hööks för någon månad sen. Så grymt sköna, skulle kunna ha dom hela tiden! Väldigt stretchiga i tyget så man kan röra sig i dom hur bra som helst, även fast dom är helskodda. Riktigt snygga också!

Är sydda i microfiber vilket gör att dom "andas", inte speciellt kalla heller även fast dom är tunna. Jag har använt dom i vinter och klarat mig bra! Finns i olika färger, jag valde "svarta" fast dom ser mörkblåa ut, men det är bara snyggt tycker jag! Kan även tillägga att dom liknar Pikeur ridbyxorna väldigt mycket! (typiskt hööks kanske)

Köpt på: Hööks Hästsport
Pris: 799:-
Betyg: 5/5, Rekomenderas starkt!



Snabbt inlägg innan stallet!


Äntligen fredag! Så skönt med helg. Har så grymt mycket att göra, packa in i lägenheten och ställa iordning idag/ikväll och hela lördagen. Sen på söndag så åker jag till Skara med klassen, en massa naturbruksgymnasier ska träffas och ska tävla om stipendium osv. Blir där till på onsdag. Det blir nog spännande!

Ska fara ut till stallet nu och rida ut en sväng med Sandra, hoppas Villa är lika fin idag som hon var igår. Kommer att göra en utvärdering på bettet sen när jag använt det några gånger. (ska även göra en kategori för utvärderade saker).

Vad har ni för bett på era hästar?

Nu ska jag åka till stallet, uppdaterar senare!
Hej så länge!

RSS 2.0