Hemma från praktiken!


Ledsen att det är lite dåligt med bloggande för tillfället men jag har rätt så mycket idé torka, ni får gärna komma med förslag. Har kommit hem från praktiken för en liten stund sen, fick sitta och vänta på skjuts i typ 3 h för jag och Anna inte orkade gå till kvissle och ta bussen, haha. Har varit rätt lugnt idag, har fixat allt i stallet och städat lite här och där. Jag fick nå fnatt och "snurrade ihop" alla tränsen i sadelkammaren för att det skulle se fint ut. Hoppas ungarna vet hur man får upp dom när dom ska rida lektion ikväll, hehe.

Fick reda på att dom ska ta bort Istina imorgon, en riktigt söt och speciell dam. Så himla synd :( Hon har fått nått som heter Kissing Spines. Tydligen väldigt många hästar som har det, upp emot 70%.

Det här är vad som händer: (Kopierat härifrån där ni kan läsa mer)


Hästens rygg består av kotor med diskar och mellanliggande ligament, och bildligt talat kan man likna kotpelaren vid trådrullar som ligger efter varandra.
Från varje kota/rulle går, likt en hajfena, tornutskottet rakt upp. Det är cirka tio centimeter långt. Tornutskotten har lite olika utseenden men är alltid lite "golfklubbsliknande" i toppen. Hos en del hästar ligger de här tornutskotten så nära varandra att de retar och skaver. De kan också ligga omlott eller vara helt sammanväxta.

 

Kan vara medfött.
Kissing spines, eller överridande tornutskott, kan både vara medfött och uppkomma av till exempel felaktig belastning och träning. Eftersom hästar har samma antal kotor (förutom araben som föds med en kota mindre) kan alltså en häst med kort rygg teoretiskt sätt löpa lite större risk att få trångt mellan tornutskotten.

Vi gick och klappade lite på henne i hagen och sa hejdå, hon var mycket mer sällskaplig än vad hon brukar vara, hon kanske kändes något på sig. Vem vet.. =// lill hjärtapärta.

Ska ut till Villa snart och rida en sväng, har ju varit grått & mulet hela dagen men nu verkar det ha spruckit upp, är ju tom. sol ute. Så det blir en uteritt idag! Tänkte ta hem mina träns och smörja dom. Eller om jag gör det imorgon. Vi hörs lite senare! Dags för stallet. Hej så länge!

KRAM



Fina Istina, snart behöver du inte ha ont längre. Då kan du galoppera
fritt och äta hur mycket gräs du vill. Vila i Frid fina du.

Kommentarer
Postat av: jossan

SV: Tack så jättemycket för dom orden!! :)

2011-05-16 @ 17:11:27
URL: http://minfux.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0